Asielzoekerscentrum (AZC)
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bouwt een asielzoekerscentrum (AZC) voor 400 personen op het bedrijfsterrein Hoorn-West in Alphen aan den Rijn. In het voorjaar van 2025 gaat het AZC open.
Op de locatie staan 2 facilitaire gebouwen en 4 rijen met woningen. De woningen hebben drie tot vier verdiepingen. In het midden van de woningen is een gemeenschappelijke buitenruimte. Op de afbeelding is de voorlopige plattegrond van het AZC-terrein te zien.
Het AZC blijft 5 jaar staan. Na deze periode moet het AZC weg. Verlenging is niet mogelijk. Er kan geen verlenging worden aangevraagd.
Wilt u zich inzetten als vrijwilliger voor mensen van het AZC? U meld uzelf aan door een e-mail te sturen naar via@participe.nu.
Een stad waar iedereen thuis mag zijn
In het AZC komen ruimtes voor ontspanning en ontmoeting. Bewoners kunnen daar deelnemen aan verschillende activiteiten. Kinderen die in het AZC wonen gaan naar scholen in Alphen aan den Rijn. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Voor tieners is er de Internationale Schakelklas (ISK). Dit is onderdeel van het Groene Hart Leerpark. Kinderen in het basisschoolleeftijd gaan naar een nieuwe regionale taalschool Mundus. Op deze school leren zij de Nederlandse taal. Hierna moeten de kinderen doorstromen naar het standaard onderwijs.
In het AZC komen ook leslokalen en kantoorruimtes voor organisaties zoals het COA, Vluchtelingenwerk en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Andere organisaties gebruiken ook deze ruimtes.
Bewoners AZC
Het AZC biedt onderdak aan vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, Turkije, Jemen, Eritrea en Soedan. Zij zijn in Nederland op zoek naar een nieuw begin. De samenstelling van de groep mensen in het AZC is gelijk aan de samenstelling van de groep mensen die op dat moment in aanmeldcentrum Ter Apel wonen. Er komen geen minderjarigen die alleen reizen in het AZC. Het COA regelt dat zij naar andere locaties gaan.
Samen bouwen aan een toekomst
We willen mensen vanaf dag 1 mee laten doen in Gemeente Alphen aan den Rijn. Denk hierbij aan: vrijwilligerswerk, betaald werk, sportactiviteiten en taallessen. Dit gebeurt samen met partners. Ook ontwikkelbedrijf Rijnvicus krijgt een rol. Zij zorgen voor de begeleiding naar werk. De Oekraïense vluchtelingen en de arbeidsmigranten die in de buurt van het AZC wonen willen graag meehelpen. De gemeente juicht verbinding tussen vluchtelingen en arbeidsmigranten toe.
Communicatie en betrokkenheid AZC
De gemeente heeft samen met het COA een klankbordgroep samengesteld. In de klankbordgroep bespreken we wat er speelt rondom de opvanglocatie. Het heeft een adviserende en meedenkende rol. Deze groep bestaat uit:
• bewoners rondom het AZC
• omliggende bedrijven (ook winkeliersvereniging De Baronie)
• politie
• vertegenwoordigers van de gemeente
• COA (locatiemanager)
De klankbordgroep bespreekt regelmatig de stand van zaken van de relatie tussen de bewoners van de opvanglocatie, de bewoners rondom het AZC en omliggende bedrijven. Hierbij kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Er is ook ruimte voor het delen van signalen van mogelijk overlast.
Nieuwe buren, nieuwe kansen
Door alle gesprekken weten we wat er leeft in de gemeente en hoe mensen tegenover de komst van een AZC staan. Door de gesprekken zijn ook aandachtspunten naar voren gekomen die belangrijk zijn in de verdere uitwerking. Denk bijvoorbeeld aan:
• zinvolle dagbesteding
• vluchtelingen wegwijs maken in de Alphense samenleving
• het behouden van een veilige leefomgeving
• hoe mensen vanuit verschillende culturen of religieuze achtergronden samen wonen en samen leven