Nieuwe, eenvoudige parkeerapp voor mensen met een handicap

Alphen aan den Rijn heeft als eerste gemeente in Nederland de app Parkeren Plus ingevoerd. De app is een aanvulling op de gehandicaptenparkeerkaart en zorgt ervoor dat mensen met een handicap zorgeloos kunnen parkeren op betaald parkeren plekken

De app wordt het komende jaar in 30 gemeenten uitgerold, waaronder de 4 grote steden. De nieuwe app vervangt daarmee ook de huidige parkeerapp. De oude app is tot uiterlijk 1 september 2024 te gebruiken. 

Nadelen gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren was tot nu toe niet eenvoudig voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Omdat elke gemeente haar eigen regels heeft, waren gebruikers veel tijd kwijt om uit te zoeken welke regels er in elke gemeente gelden. In de nieuwe app zijn alle GPK-parkeerregels van alle deelnemende gemeenten te vinden. Een ander probleem is dat de GPK-kaart niet altijd goed herkend wordt door de scanauto's van de handhaving. Houders van de kaart kregen daardoor soms onterecht een boete, omdat de kentekens niet in elke gemeente geregistreerd staan. Met de app worden de kentekens van de kaarthouders ook in de andere deelnemende gemeenten herkend. Zo kan er voortaan zorgeloos worden geparkeerd.

Deelnemende gemeenten 

Op de website parkerenplus.nl/deelnemende-gemeentes en in de Parkeren Plus-app staat in welke gemeente u de app kunt gebruiken. Een andere deelnemende gemeente is bijvoorbeeld Gouda, maar ook de 4 grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De app is in de loop van 2024 in bijna alle 30 deelnemende gemeenten te gebruiken (in een aantal gemeenten in 2025).

Hoe het werkt

Op www.parkerenplus.nl vindt u meer informatie over de app. Hier staat ook een informatief filmpje en een eenvoudig stappenplan voor het installeren en het gebruik van de app. Komt u er niet uit of heeft u een keer hulp nodig bij het starten en stoppen van parkeeracties? Of meld u uw auto liever aan zonder app? Dan staan medewerkers van Parkeren Plus klaar om u telefonisch te helpen, via telefoonnummer 085- 212 61 90. 

Voor hulp met het installeren en gebruiken van de Parkeren Plus-app kunt u ook langsgaan bij het Informatiesteunpunt Digitale Overheid (IDO). Deze steunpunten zijn aanwezig in alle bibliotheken in de gemeente. U kunt via de website van de Bibliotheek Rijn en Venen een afspraak maken, bellen naar 0172 – 475 771 of mailen naar digitaal@bibliotheekrijnenvenen.nl met vermelding van uw telefoonnummer.

Brief

Alle gebruikers van de gehandicaptenparkeerkaart in de gemeente Alphen aan den Rijn ontvangen binnenkort een brief met uitleg over de nieuwe app. Voor wie de app liever niet gebruikt, blijft de papieren GPK geldig op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Niet op de betaald parkeren plekken.