Gemeente: "Laat omwonenden profiteren van grootschalige opwek duurzame energie"

Aandelen in een zonneveld bij je om de hoek of korting op je energierekening? Gemeente Alphen aan den Rijn wil dat er bij grootschalige opwek van duurzame energie een omwonendenregeling gaat gelden.

Het streven is dat minimaal 50% van bijvoorbeeld zonnevelden eigendom wordt van omwonenden (lokaal eigendom). Lukt het niet om met een omwonendenregeling tot 50% lokaal eigendom te komen, dan wil de gemeente dat dit aangevuld wordt met bijvoorbeeld een gebiedsfonds. In een gebiedsfonds stromen de opbrengsten van de duurzame opwek terug naar de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld naar een buurthuis of sportvereniging. De gemeente gaat hiervoor beleid opstellen.    

Juridisch gezien kan de gemeente lokaal eigendom niet afdwingen wanneer zij niet zelf de initiatiefnemer is, maar met dit beleid wil de gemeente wel een duidelijk standpunt innemen en lokaal eigendom stimuleren. De gemeente wil graag optrekken met buurgemeenten en samen een regionaal beleid voor lokaal eigendom opstellen. Binnenkort start de gemeente een participatietraject voor het opstellen van dit beleid. Het concept beleid komt na vaststelling door het college zes weken ter inzage te liggen (zienswijzeprocedure), waarna het ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden.    

Energietransitie   

Gemeente Alphen aan den Rijn wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dit te realiseren is een stevige energietransitie nodig, waar de opwek van grootschalige duurzame energie onderdeel van is. Op dit moment werkt de gemeente aan een beleid voor de grootschalige opwek van energie via zonnevelden en aan een beleid voor kleine windmolens voor (agrarische) ondernemers en voor bedrijventerreinen. Grootschalige opwek van wind is in onze gemeente voorlopig niet mogelijk omdat deze zoekgebieden door de raad zijn geschrapt in de Regionale Energie Strategie.