Werkzaamheden asielzoekerscentrum Hoorn-West binnenkort van start

Op Hoorn-West wordt midden augustus begonnen met de bouw van het asielzoekerscentrum (AZC).

Tekening AZCVoor de opening van het AZC zijn twee omgevingsvergunningen nodig. Op 1 mei 2024 heeft het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) een omgevingsvergunning voor een BOPA (een buitenplanse omgevingsplanactiviteit) aangevraagd. Dit maakt het mogelijk om een vergunning te krijgen voor een project dat niet onderdeel is van het omgevingsplan. Op 7 augustus 2024 heeft de gemeenteraad het college positief geadviseerd voor het afgeven van de vergunning. Op 12 juli 2024 heeft het COA een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van het asielzoekerscentrum (AZC). Deze aanvraag wordt op dit moment beoordeeld.

Soorten werkzaamheden

Voordat het COA de bouwvergunning krijgt, wordt begonnen met werkzaamheden die geen vergunning nodig hebben. Eerst wordt het bouwterrein ingericht. Er worden onder andere bouwhekken en een bouwkeet geplaatst. Daarna begint de bouw van het AZC. Dit betekent dat eerst de kabels en leidingen aangelegd worden. Pas als de bouwvergunning is afgegeven, gaan de andere bouwwerkzaamheden starten zoals heien en het aanbrengen van de fundering. Als dat klaar is worden de gebouwen geplaatst en het buitenterrein ingericht.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op www.alphenaandenrijn.nl/azc. U kunt zich ook via dit aanmeldformulier inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het AZC.