Opnieuw inrichten van de Nieuwstraat, Dwars Nieuwstraat en Biezen (reconstructie)

We zijn van plan om in Boskoop werkzaamheden uit te voeren in de straten Nieuwstraat, Dwars Nieuwstraat, Biezen, Voorkade en Ridderbuurt.

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de buurt rondom de Nieuwstraat in Boskoop opnieuw inrichten. We vervangen dan de bestrating en riolering. De Nieuwstraat is een erg smalle straat met oude huizen. In ruim een jaar hebben we op 235 plekken de zakking van huizen gemeten. We gebruiken de meetgegevens om te voorkomen dat er schade ontstaat tijdens het werk.

Bewonersavond

In september 2024 was er een bewonersavond. We wilden daarmee bewoners informeren en adviseren. Na het onderzoek bleek namelijk dat de problemen met de fundering bij een aantal woningen groter zijn dan verwacht. Hierdoor besloten wij het project voorlopig te annuleren. Eerst moeten we onderzoeken hoe we de riolering op een andere manier kunnen vervangen.

Naast de gemeente waren ook de organisaties IFCO/4RISK en KCAF aanwezig op de bewonersavond. IFCO/4RISK is een expert op het gebied van funderingen en deed onderzoek in de Boskoopse buurt. KCAF is het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Zij was als onafhankelijke organisatie aanwezig om bewoners te informeren over het herstellen van de fundering van woningen.

Stilgelegd

Het hele project is stilgelegd. Eigenlijk zou het in 2024 starten. De gemeente onderzoekt nu diverse mogelijkheden. Het is nog niet bekend wat het vervolg is. Zodra dit bekend is, ontvangen de bewoners van de Boskoopse buurt hier post van.

Presentatie

De gemeente en de eerder genoemde organisaties gaven een presentatie. Deze ging over de uitkomst van de onderzoeken van de funderingen. De aanleiding hiervan is dat er huizen zijn die sneller zakken dan verwacht. Na het aanvullende onderzoek bleek dat er bij enkele huizen erg grote problemen zijn met de fundering. De werkzaamheden zoals we gepland hadden, zouden we niet uit kunnen voeren zonder gevolgen voor deze huizen. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de fundering.

Keukentafelgesprek

Na de presentatie konden de bewoners vragen stellen. De gemeente maakt het mogelijk voor alle bewoners om een keukentafelgesprek met het KCAF te houden. Een keukentafelgesprek is een gesprek dat de gemeente regelt om te bespreken welke hulp er nodig is.

Zo kunnen bewoners advies krijgen over de aanpak van hun mogelijke eigen problemen met de fundering van hun woning. Na zo'n gesprek kan KCAF op korte termijn bekijken welke werkzaamheden nodig zijn voor het herstel van de fundering.

Problemen met de fundering

Funderingsproblemen ontstaan wanneer de fundering van een woning niet meer stevig genoeg is. Dit gebeurt vaak doordat de grond onder de woning zakt of verzwakt. Dit is bijvoorbeeld bij een grond van veen of klei. Hierdoor kunnen er scheuren in de muren van een gebouw ontstaan. Ook kunnen ramen en deuren soms niet meer goed sluiten.
Als de fundering niet gerepareerd wordt, kan de schade aan het huis erger worden. Het is belangrijk om deze problemen snel aan te pakken, om verdere ellende te voorkomen.

Problemen in de buurt rondom de Nieuwstraat

De gemeente wil het riool en de bestrating in de Nieuwstraat en de straten er omheen vervangen. In 2023 en 2024 onderzochten we of de werkzaamheden risico’s opleveren. Uit dat onderzoek blijkt dat de fundering van een aantal woningen in de Nieuwstraat in slechte staat is. Hierdoor is het te risicovol om de werkzaamheden te starten. De kans op schade aan deze woningen tijdens het vervangen van de riolering is te groot.

Onderzoeken van woningen

We onderzochten niet bij iedere woning de fundering. Bij alle woningen in de Nieuwstraat hebben we een jaar lang gemeten of ze aan het verzakken zijn. Van de huizen die het snelst zakken onderzochten we daarna of de fundering nog goed werkt.

De rol van de gemeente

De werkzaamheden in de Nieuwstraat en de buurt er omheen stellen we voorlopig uit. We willen u eerst goed informeren en helpen met advies. Voor extra ondersteuning kan u contact opnemen met het Kenniscentrum Advisering Funderingsherstel (KCAF).

De gemeente onderzoekt wat de gevolgen voor de geplande werkzaamheden in de straat zijn. We willen weten hoe lang we die kunnen uitstellen. Dit geeft u de tijd om uw fundering te herstellen.

We hopen dat we u begin 2025 meer duidelijkheid kunnen bieden over hoe het project verder gaat.

Meebetalen

De gemeente betaalt niet mee aan het herstellen van uw fundering. De fundering van uw woning is uw eigendom. Het is daarom uw verantwoordelijkheid als huiseigenaar om dit te herstellen. De gemeente kijkt nog wel wat haar rol kan zijn in het verdere proces.

Riool eerder kapot

Als het riool eerder kapotgaat, kan de gemeente besluiten om een lokale reparatie uit te voeren. Afhankelijk van hoeveel schade er is, kan dit tijdelijk pompwerk nodig hebben. Hoe langer we wachten met het vervangen van de riolering, hoe groter de kans op schade en verzakkingen aan het riool en de bestrating.

Andere manier van herstel riolering

De gemeente onderzoekt of er andere manieren zijn om de riolering in de straat te vervangen. We kijken ook naar hoe goed het onderhoud is, hoe intensief de aanleg is en hoeveel ruimte er beschikbaar is. We hopen dat we u begin 2025 meer duidelijkheid kunnen bieden over hoe het project verder gaat.

Levensduur riolering

We schatten dat het riool nog 5 tot 10 jaar mee kan. Doordat het riool op sommige plekken niet toegankelijk is, hebben we niet van alles een goed beeld. Het risico op schade aan bestrating en riolering neemt toe zolang we het niet onderhouden.

Beschadigde fundering

Tijdens het onderzoek stelden wij schade aan de fundering van een aantal woningen vast. We raden de bewoners van deze woningen aan om een afspraak te maken met het KCAF. Zij kunnen de bewoners helpen om een plan te maken. Ook helpen zij bij het beoordelen van de staat van de fundering. Samen met de bewoners bespreken zij de gevolgen en bepalen de stappen voor het herstel van de fundering.

Onveilige situatie door beschadigde fundering

Woningen die een beschadigde fundering hebben, lopen op dit moment geen acuut gevaar. Wel zijn er zorgen. Het onderzoek richtte zich op de gemeentelijke werkzaamheden en de risico's voor de woningen. Op basis van de conclusies uit het rapport besloten we om de werkzaamheden voorlopig stil te leggen.

Kosten van herstel

De kosten voor het herstel van de fundering verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen methode. Ze liggen tussen de € 1.500 en € 2.000 per m2 van de begane grond. Er kunnen ook extra kosten bij komen, zoals een nieuwe vloer, vergunningen en advies.

Waardevermindering woning

Problemen met de fundering vallen onder schade of achterstallig onderhoud aan uw woning. Als er problemen met de fundering van een woning zijn vastgesteld, zal de waarde hiervan zakken. Ook de WOZ-waarde van de betreffende woningen zal worden aangepast. Dit betekent dat u jaarlijks minder WOZ-belasting zal hoeven te betalen.

Advies van KCAF

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de stichting KCAF (Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek) gevraagd om advies te geven. Dit doen zij alleen als hier vraag naar is. Bewoners konden tijdens de informatieavond een afspraak maken. Dit kan ook per e-mail. Zo kunnen zij samen met bewoners het rapport en het vervolg ervan doornemen. Een afspraak maken kan ook als de fundering van uw woning nog niet is onderzocht (maar wel deel uitmaakt van het projectgebied Nieuwstraat in Boskoop).

Het KCAF is gespecialiseerd in de problematiek van funderingen. Gemeenten schakelen hen in voor onafhankelijk advies en begeleiding van particuliere woningeigenaren.

Gemeente en KCAF

De focus van het project Nieuwstraat ligt nu op het informeren en adviseren van de bewoners. Wij willen de bewoners informeren over de resultaten van het funderingsonderzoek en de mogelijkheden voor funderingsherstel. Alle bewoners in het projectgebied krijgen de mogelijkheid om op kosten van de gemeente een persoonlijke afspraak te maken met het  KCAF.

De adviseur van het KCAF kan u meer vertellen over het onderzoek naar de fundering. Ook kan u de mogelijke technische maatregelen en een goed herstelplan bespreken.

Controleren veiligheid

We blijven 2 keer per jaar de meetpunten in de Nieuwstraat meten.

Onderzoek van fundering

Helaas is het niet mogelijk om in de complete straat alle funderingen te onderzoeken. Om per woning een compleet beeld te krijgen, is het nodig dat er een ander funderingsonderzoek wordt uitgevoerd. Over de aanpak van zo'n onderzoek kan KCAF u adviseren.

Lange termijn aanpak

Een goede fundering van gebouwen wordt steeds belangrijker. Vooral door het steeds ouder worden van gebouwen, in combinatie met bodemdaling en het veranderende klimaat. Wij zijn ons bewust dat dit grote impact kan hebben op het welzijn van onze inwoners. De komende periode denkt de gemeente na over haar positie en hoe wij onze inwoners het best kunnen informeren en ondersteunen. Dit kan zowel op de sociale als de technische kant zijn.

Ook werken we aan de opzet van een zogenoemd Programma ondergrond. Dit doen we samen met de Rijksoverheid vanuit de Structuurvisie Ondergrond (2018) en de Kamerbrief water en bodem sturend. Het doel van het Programma ondergrond is om de regie op de ondergrond te versterken bij alle ruimtelijke ingrepen. Een speerpunt in dit programma is de draagkracht van de bodem in combinatie met het watersysteem en de problemen met de funderingen.

De uitvoering van dit programma start begin 2025. We verwachten dat dit programma zal bijdragen aan een duurzame oplossingsrichting voor de huidige en toekomstige problemen met funderingen.

Verantwoordelijkheid schade aan fundering

De eigenaar van een woning is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van deze woning. Dat is inclusief de fundering.

Subsidie voor herstel fundering

Voor sommige bewoners zal het financieel niet haalbaar zijn om de fundering te herstellen. Voor deze uitzonderlijke gevallen is er per 1 januari 2025 het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. De Nederlandse staat garant voor deze inwoners. Zo kunnen zij alsnog een lening krijgen voor het herstel van hun fundering.

Subsidie voor onderzoek fundering

Er is binnen gemeente Alphen aan den Rijn op dit moment geen specifiek beleid voor het herstellen van de fundering. Wel schakelden wij stichting KCAF in. Zij kunnen met bewoners persoonlijke afspraken maken. Bewoners kunnen via hen verdere informatie krijgen. Ook helpt het KCAF bij het nemen van de juiste stappen als het gaat over het herstellen van de fundering.

Herstel fundering binnen bepaalde tijd

Het is nog niet bekend wanneer het nodig is dat de fundering hersteld is. De resultaten van het onderzoek naar de funderingen kregen wij kortgeleden binnen. In de komende periode onderzoekt de gemeente wat de gevolgen voor het project zijn. Ook onderzoeken we welke andere uitvoeringsmogelijkheden er zijn en hoe we inwoners het beste kunnen ondersteunen bij het herstellen van hun fundering.

Meer parkeervakken mogelijk

Er zijn meer parkeervakken mogelijk. De gemeente zal 4 tijdelijke vakken bij het tunneltje maken. We bekijken nog of we er 6 kunnen maken. Dit hangt af van de plannen van energiebedrijf Liander en de beschikbare ruimte voor een transformator.