Plantenziekte Xylella

Xylella fastidiosa (afgekort Xylella) is een bacterie die voorkomt op planten. Deze plantenziekte kan schadelijk zijn voor ruim 350 plantensoorten.

Xylella is niet schadelijk voor mens en dier. 

Tot nu toe komt deze bacterie niet voor in Nederland. Een uitbraak in Nederland zou grote economische gevolgen kunnen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rapporteert en onderzoekt (mogelijke) vondsten van schadelijke bacteriën op planten die beperkt of (nog) niet in Nederland voorkomen. 

Wat als de plantenziekte in Nederland uitbreekt

Bij een (mogelijke) vondst of uitbraak van Xylella neemt NVWA maatregelen om vestiging en verspreiding van de bacterie in Nederland te voorkomen. Zij informeren ook telers, handelaren en particulieren over deze maatregelen en hoe zij kunnen voorkomen dat deze schadelijke plantenziekte Nederland binnenkomt.

Neem geen planten mee uit het buitenland

Om een uitbraak in Nederland te voorkomen, raadt de NVWA aan om geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Wilt u dit toch doen, check dan eerst de website van de NVWA of neem contact op via telefoonnummer 0900-03 88.

Hoe herkent u Xylella

Xylella herkent u aan verschroeiing, verdorring of verwelking van de bladeren, en uiteindelijk sterfte van de plant. De ziekte ontwikkelt zich meestal traag en als eerste langs de bladranden. 

Door Xylella fastidiosa aangetast citrusblad.

Door Xylella fastidiosa aangetaste Oleander.

Meer informatie

Twijfelt u of uw plant Xylella heeft of wilt u meer over deze plantenziekte lezen? Kijk dan op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.