Gemeente Alphen aan den Rijn lanceert plan voor Energietransitie

Zonnepanelen op je dak, je huis isoleren, energie besparen, aardgasvrij verwarmen en een toekomstbestendig bedrijventerrein.

Dit zijn allemaal voorbeelden van de energietransitie. Als deze transitie is afgerond, gebruiken we niet langer fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, gas), maar stappen we over naar duurzame energiebronnen (zon, wind). Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er geen schadelijke broeikasgassen vrijkomen. Ook in onze gemeente zijn we er hard mee bezig. Zo bieden we subsidies en duurzaamheidsleningen met goede voorwaarden. Maar ook advies en praktische hulp door de energiecoaches van Energiek Alphen en de energieklussers. 

Programma Energietransitie 

Toch moet er nog veel gebeuren op weg naar een energieneutraal en aardgasvrije gemeente in 2050. Met het Duurzaamheidsprogramma 2021–2030 hebben we de route naar klimaatneutraliteit ingezet. Als onderdeel van dit bredere Duurzaamheidsprogramma ligt er nu ook een Programma Energietransitie. Hierin staat beschreven welke resultaten we als gemeente willen behalen op het gebied van de energietransitie en hoe dit wordt aangepakt.

Aanpak

Wethouder Gert van den Ham: "Het college is akkoord met een nieuw Programma Energietransitie. Hierin staat wat we als gemeente gaan doen om energieneutraal te worden in 2050. Om deze datum te halen, moeten we extra stappen zetten. Hiervoor hebben we als gemeente de hulp nodig van inwoners en ondernemers die het verschil kunnen en willen maken. Laten we samen onze energie stoppen in een energieneutrale gemeente!” 

Vier onderdelen

Het nieuwe programma bestaat uit de volgende vier onderdelen:

  • Isoleren en besparen: we zetten in op energiezuinig wonen en werken, want energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken.
  • Duurzaam verwarmen: we werken gebiedsgericht toe naar duurzame en comfortabele manieren om woningen en gebouwen te verwarmen, zodat er in 2050 geen aardgas meer hoeft te worden gebruikt.
  • Duurzame energie: van de zon, de wind en andere natuurlijke bronnen. 
  • Verduurzaming van bedrijventerreinen

Samen

We gaan voor een laagdrempelige en persoonlijke aanpak: ‘energie voor Iedereen’. De energietransitie raakt ons namelijk allemaal. We kunnen dat alleen uitvoeren als we het samen doen.