De CO2-Prestatieladder 2022
Elk jaar worden de cijfers van het CO2-gebruik van de gemeentelijke organisaties van het voorgaande jaar bekend gemaakt. Omdat we bezig zijn met een inhaalslag zullen we eerst de cijfers van 2022 presenteren. Volgens de planning volgen later dit jaar de cijfers van 2023.
Wat heeft de gemeentelijke organisatie in 2022 bereikt met betrekking tot het minder uitstoten van CO2?
Ook in 2022 heeft Gemeente Alphen aan den Rijn verschillende stappen gezet om de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie te verminderen. De resultaten van de CO2-Prestatieladder 2022 over dit jaar zijn bekend. We hebben de uitstoot met 33% verminderd ten opzichte van het referentiejaar 2019. In 2019 begonnen we namelijk met het in kaart brengen van onze CO2-footprint.
Dieselverbruik sterk afgenomen
Het dieselverbruik van het gemeentelijk wagenpark is sterk afgenomen met 38% t.o.v. 2021. We zijn biodiesel (HVO20 en HVO100) gaan gebruiken. En bij vervanging kiezen we voor een elektrische variant in plaats van brandstofauto’s. Ook gebruiken we meer elektrische fietsen of brommers. De komende jaren verwachten we dat het brandstofverbruik nog minder zal worden.
Elektriciteitsverbruik stabiliseert
In de voorgaande jaren is de impact van corona terug te zien in het elektriciteitsverbruik. 2022 geldt als jaar waarin veel mensen weer op kantoor zijn gaan werken en we weer langzaam naar een normale situatie gaan. Dit is ook terug te zien in het elektriciteitsverbruik. De elektriciteit die de gemeentelijke organisatie gebruikt, bestaat voor 81% uit groene en 19% grijze stroom. Vanaf 2024 kopen we alleen nog 100% groene stroom in. Het elektriciteitsverbruik komt van het gemeentelijk vastgoed, gemeentelijke aansluitingen (zoals bruggen en openbare verlichting), theater Castellum, Rijnvicus en het elektrisch wagenpark. Om het elektriciteitsverbruik nog verder te verminderen, vervangen we al enkele jaren onder andere verkeerslichten, straatverlichting en andere buitenverlichting door LED-verlichting. Dit blijven we ook de komende jaren nog doen.
Gasverbruik toegenomen
Het gasverbruik is eveneens toegenomen ten opzichte van 2021. De onderliggende oorzaak is net als bij het elektriciteitsgebruik de impact van corona. Mensen werken weer thuis en de panden worden weer verwarmd. In 2024 worden diverse maatregelen genomen rondom het verduurzamen van vastgoed die een aanzienlijke reductie zullen realiseren in het gasverbruik. Al met al zijn we goed op weg. De komende periode gaan we ons extra inspannen om de reductiedoelstelling van 67% in 2025 te halen.
Wij verwachten dit jaar ook de footprint van 2023 te presenteren.