Feestelijke opening zwemsteiger voor mindervaliden aan de Zegerplas

Op maandag 23 september is de nieuwe zwemsteiger voor mindervaliden bij de Zegerplas feestelijk geopend. Deze steiger, een van de eersten in Zuid-Holland, maakt het voor mensen met beperkte mobiliteit eenvoudiger om veilig het water in te gaan. De steiger staat naast de T-steiger die wij al hebben en dit is een populaire recreatieplek in Alphen aan den Rijn (De Bijlen 2406, 2406 NA Alphen aan den Rijn).

Inclusiviteit en toegankelijkheid 

Wethouder Gert-Jan Schotanus, die gezamenlijk de opening deed, benadrukt: “Als gemeente vinden we het belangrijk om de toegankelijkheid van de Zegerplas te vergroten. Zo dragen we bij aan een inclusieve omgeving waar iedereen, ongeacht fysieke beperkingen, kan genieten van zwemmen in natuurwater.” De steiger is een waardevolle toevoeging in de omgeving van Park Zeegersloot en draagt bij aan de inclusieve ambities van de gemeente. Steiger 3 600

Op initiatief van betrokken inwoner 

Een betrokken inwoner nam het initiatief voor een nieuwe zwemsteiger aan de Zegerplas. Deze benadrukte het belang van de steiger voor mensen met een beperking, ouderen (die slecht ter been zijn) en mindervaliden. De gemeente zag het belang van dit plan in en ging samen met de aannemer en de Omgevingsdienst Midden-Holland gelijk aan de slag om de zwemsteiger te realiseren. 

Functionaliteiten zwemsteiger  

De zwemsteiger heeft stevige leuningen die doorlopen tot in het water, wat mensen met mobiliteitsbeperkingen extra ondersteuning biedt. De brede baan maakt het makkelijker om veilig in en uit het water te komen. Daarnaast is de steiger geschikt voor rolstoelgebruikers (eventueel onder begeleiding). 

Zegerplas 

De Zegerplas is een belangrijk recreatiegebied voor inwoners uit onze gemeente en de regio. Gelegen in Park Zeegersloot, vlakbij het centrum en omringd door groen, biedt het diverse wandel- en fietspaden. Het gebied ontwikkelt zich tot een bruisende locatie met veel aandacht voor watersporten en toegankelijkheid voor verschillende bezoekers.