Gemeente controleert op hondenbelasting

In heel Nederland stijgt het aantal honden, terwijl het aantal geregistreerde honden in onze gemeente juist daalt. Hierdoor nemen in Alphen aan den Rijn de kosten toe en de opbrengsten van de hondenbelasting af.

HondenbelastingDaarnaast is het niet eerlijk als de één wel hondenbelasting betaalt en de ander niet. Daarom gaat de gemeente hier vanaf 7 oktober 2024 op controleren.

Waarom u hondenbelasting betaalt

Iedereen die een of meerdere honden heeft in onze gemeente moet hondenbelasting betalen. Als u een nieuwe hond krijgt, moet u dit binnen 14 dagen melden bij de gemeente. De opbrengsten gaan naar de algemene middelen van de gemeente. Van dat geld worden allerlei voorzieningen betaald. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen en onderhouden van uitlaatplaatsen, prullenbakken, poepzakjes, het onderhoud van parken en natuurgebieden en de bestrijding van hondenoverlast.

Hoe de controles plaatsvinden

Vanaf 7 oktober 2024 starten de controles. Een hondencontroleur (die zich altijd kan legitimeren) kan bij u aanbellen of u op straat aanspreken en controleren of u één of meerdere honden heeft. En zo ja, of u hondenbelasting betaalt. 

Bent u niet thuis en heeft de controleur een sterk vermoeden dat u een hond heeft waarvoor geen aangifte is gedaan, dan geeft hij dat door aan de gemeente. U krijgt dan een aanslag thuis gestuurd met een brief waarin meer informatie staat. Bent u wel thuis? Dan geeft de controleur na u gesproken te hebben de gegevens van uw hond door aan de gemeente, waarna u de aanslag thuisgestuurd krijgt. Bent u het er niet mee eens omdat u toch geen hond heeft, dan kunt u bezwaar aantekenen.

Het is natuurlijk altijd beter om zelf aangifte van uw hond te doen bij de gemeente. In het begin worden er geen boetes uitgeschreven. Vanaf 2025 kan dat wel het geval zijn. 

Meld uw hond aan

Heeft u een of meerdere honden, maar nog geen aangifte gedaan, geef dit dan aan ons door voordat de controleur komt. Op onze website meldt u uw hond(en). Hier staan ook de tarieven voor hondenbelasting. Heeft u hierbij hulp nodig? Mail dan naar belastingen@alphenaandenrijn.nl dan sturen we u een aanmeldformulier per post dat u ingevuld kunt terugsturen. Of bel met 14 0172. De hondenbelasting betaalt u uiteindelijk via uw aanslag gemeentebelastingen. U kunt het bedrag in 1 keer of in termijnen betalen.

Wanneer hoef ik geen hondenbelasting te betalen?

In een aantal gevallen hoeft u geen hondenbelasting te betalen. Bijvoorbeeld bij hulphonden of honden die jonger zijn dan 3 maanden en nog bij de moeder zijn. Alle uitzonderingen staan ook op onze website.