Verduurzaming in gemeente Alphen aan den Rijn ligt goed op koers

Inwoners maken volop gebruik van de mogelijkheden die de gemeente biedt om energie te besparen en over te stappen op duurzaam opgewekte energie.

Infrarood temperatuurmeting (1)Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de resultaten van de duurzaamheidsopgave van 2023 gepubliceerd in de jaarlijkse voortgangsrapportage. Hieruit blijkt dat inwoners volop gebruik maken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om energie te besparen en over te stappen op duurzaam opgewekte energie. In 2023 bespaarden we in onze gemeente 2% energie, een half procent hoger dan de jaarlijkse doelstelling van 1,5%. 

Naast energie zijn ook klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzaam ondernemen belangrijke thema’s in de duurzaamheidsopgave. Een groene gemeente is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast, op te vangen. Uit het onderzoeksproject Eco-Systeem-Stad, de vergroening van het stadscentrum, is uit de eerste resultaten te zien dat groen echt helpt tegen hittestress. Daar waar het groen is, blijken de temperaturen een stuk lager te zijn. Het aantal aanvragen voor de klimaatsubsidie is flink gestegen ten opzichte van 2022, dus ook inwoners werken hard aan het vergroenen van hun omgeving. Dat blijkt ook uit het project Operatie Steenbreek: in 2023 heeft de gemeente samen met inwoners ruim 1.400 vierkante meter voortuinen vergroend. 

Hoe gaan we verder? 

In 2024 zetten we extra in op uitbreiding van ons energiebesparingsaanbod en versterking van samenwerkingen. Dit doen we met projecten zoals de VvE-aanpak, energieloketten in de wijk en hulp bij het aanvragen van subsidies. We gaan in gesprek met inwoners en ondernemers over de beleidskaders voor zonnevelden en onderzoeken hoe we vraag en aanbod van stroom beter op elkaar kunnen afstemmen. Er komen meer laadpalen, verbeteren het fietsnetwerk en werken aan de overgang naar zero-emissie stadslogistiek. 

De inzet van onze inwoners, bedrijven en partners is onmisbaar om gemeente Alphen aan den Rijn duurzaam te maken. Wilt u meer weten over duurzame projecten, mogelijkheden en initiatieven? Kijk dan op duurzaamalphen.nl. De volledige voortgangsrapportage 2023 kunt u per mail opvragen via: duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl