Automatische externe defibrillator (AED)

Gemeente Alphen aan den Rijn wil dat slachtoffers met een hartstilstand snel hulp krijgen. De overlevingskans van het slachtoffer is groter als iemand snel begint met reanimeren. Elke minuut telt! Een automatische externe defibrillator (AED) kan het hartritme herstellen. Daarom is het belangrijk om in elke buurt een AED te hebben.

AED netwerk

We proberen het AED-netwerk zo in te richten dat er maximaal 500 meter (hemelsbreed) tussen werkende AED’s zit. Deze AED’s zijn altijd te gebruiken. Deze norm geldt niet voor de buitengebieden. De gemeente heeft een deel van het AED netwerk in eigen beheer. Ook hebben we een samenwerking met eigenaren van bestaande AED’s. Bijvoorbeeld tandartspraktijken, huisartspraktijken, bedrijven en andere instellingen. Daarnaast zijn er buurt-AED’s in het netwerk opgenomen. Hierbij hebben de mensen uit de buurt ervoor gezorgd dat er een AED is gekomen. 

Burgerhulpverlening

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten het belangrijkst. Als iemand binnen deze tijd start met reanimeren, heeft het slachtoffer een grotere overlevingskans.
Er zijn daarom burgerhulpverleners nodig. Dit zijn mensen die helpen bij een reanimatie en die een AED kunnen bedienen. Iedereen kan burgerhulpverlener worden.

  • Bent u in het bezit van een geldig AED- of reanimatiecertificaat? Of bent u professioneel hulpverlener? Meld u aan als burgerhulpverlener via HartslagNu.
  • Heeft u geen AED of reanimatiecertificaat? Op de website van HartslagNu vindt u informatie over waar u een training kunt volgen. Met dit certificaat kunt u zich vervolgens aanmelden bij HartslagNu als burgerhulpverlener. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op via w&kprojectondersteuning@alphenaandenrijn.nl.