Briefadres aanvragen

Heeft u geen vast woonadres in Nederland, dan kunt u zich tijdelijk inschrijven op het adres van iemand die u kent. Dit heet een briefadres. Op dat adres ontvangt u uw post.

Hoe werkt het

De gemeente schrijft u in op het adres waar u meestal slaapt, dit is uw woonadres. Heeft u tijdelijk geen woonadres en wilt u wel post kunnen ontvangen? Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, als u tussen twee woningen in zit, als u voor korte tijd naar het buitenland gaat of als u schipper bent. U kunt dan een vriend, kennis of familielid vragen of uw post tijdelijk naar dit adres gestuurd kan worden.

Hoe lang kan een briefadres gebruikt worden

Het verschilt per situatie hoe lang u gebruik kunt maken van een briefadres. De einddatum van uw briefadres staat in de brief die u krijgt als uw aanvraag is goedgekeurd. Wilt u het briefadres ook na deze datum blijven gebruiken, dan doet u zelf een nieuwe aanvraag voordat de termijn verloopt. Wij sturen u hiervan geen bericht.

Als u dakloos bent

Bent u (bijna) dakloos en kunt u uw post niet ontvangen op het adres van een vriend, kennis of familielid? Heeft u daarnaast ook psychische of andere problemen? Het Serviceplein kan u misschien helpen. Lees meer op de pagina: Hulp als u dakloos bent.

Jonger dan 27 jaar?

Dan kan het Jongeren Informatie Punt misschien iets voor je betekenen in deze zoektocht.

Voorwaarden

  • Het adres dat u opgeeft als briefadres is een woonhuis
  • Het adres is geen bedrijf of postbusnummer 
  • Een briefadres wordt meestal gebruikt voor een korte periode.
  • De hoofdbewoner of eigenaar van het adres staat zelf op het adres ingeschreven
  • De hoofdbewoner moet toestemming geven bij de aanvraag en zorgt ervoor dat u uw post ook echt krijgt

Aanvraag

U maakt voor het aanvragen van een briefadres altijd een afspraak voor een intakegesprek.

Wij vragen u ook om een vragenlijst in te vullen en bepaalde stukken aan te leveren. Zo komen wij meer te weten over uw woonsituatie. De ingevulde vragenlijst, het toestemmingsformulier van de hoofdbewoner en de stukken neemt u mee naar de afspraak.

Download de vragenlijst

Download toestemmingsformulier hoofdbewoner

Tijdens de afspraak bespreken wij uw woonsituatie en de stukken die u heeft meegenomen. Als bij de eerste afspraak het niet duidelijk is of u wel of niet in aanmerking komt voor een briefadres, dan maken wij met u een tweede afspraak. Wij bespreken dan welke informatie u nog moet aanleveren om uw aanvraag compleet te maken. 

Als de aanvraag compleet is, hoort u na maximaal 4 weken of u een briefadres krijgt. 

Afspraak maken »