Leerlingenvervoer
Kan uw kind niet zelfstandig naar school, dan kijken wij naar mogelijkheden om het vervoer naar school mogelijk te maken. Zoals bijvoorbeeld begeleid reizen met het openbaar vervoer, of eigen vervoer met een fiets of met de auto.
Is er geen andere passende mogelijkheid, dan kunt uw kind in aanmerking komen voor groepsvervoer met een taxibus. Er gelden voorwaarden voor het aanvragen van leerlingenvervoer.
Let op: wilt u er zeker van zijn dat u leerlingenvervoer geregeld heeft voor de start van het schooljaar 2025 – 2026? Zorg dan dat uw aanvraag uiterlijk vrijdag 16 mei 2025 bij ons binnen is.
Vergoeding en leertraject
U kunt voor een aantal vormen van vervoer in aanmerking komen voor kilometervergoeding:
- Uw kind kan zelfstandig of onder begeleiding met de (elektrische) fiets of brommer naar school reizen. Uw kind zou ook een elektrische fiets van de gemeente kunnen krijgen
- U kunt uw kind zelf (of iemand anders) met de auto, brommer of fiets naar school vervoeren
- Uw kind kan zelfstandig of onder begeleiding reizen met het openbaar vervoer
Kan uw kind nog niet zelfstandig reizen met de fiets, brommer of openbaar vervoer, maar kan uw kind het wel leren? Wij bieden een traject aan waarin uw kind zelfstandig leert reizen.
Medische verklaring
Kan uw kind niet zelfstandig of onder begeleiding naar school reizen, en is groepsvervoer met een taxibus nodig? Dan moet u een medische verklaring opsturen dat niet ouder is dan 1 jaar.
Dit mag een verklaring zijn van een:
- orthopedagoog bij ontwikkelings-, opvoedings- of gedragsproblemen
- medisch specialist bij een lichamelijke handicap
In deze verklaring staat:
- een beschrijving waarom het niet mogelijk is om zelfstandig of onder begeleiding te reizen. Met begeleiding bedoelen we de ouders, iemand uit uw netwerk of een vrijwilliger
- wat eraan gedaan wordt om dit uiteindelijk wellicht wel mogelijk te maken en wat daarvoor nodig is.
Voorwaarden
- Uw kind gaat naar:
- Een speciale school voor basisonderwijs (SBO)
- Speciaal onderwijs onderbouw (SO) of bovenbouw (VSO) in een van de 4 clusters:
- Cluster 1: visueel beperkt
- Cluster 2: auditief / communicatief beperkt
- Cluster 3: verstandelijk beperkt / lichamelijk beperkt / langdurig ziek
- Cluster 4: psychiatrische problematiek / gedragsproblematiek
- Regulier basisonderwijs met een bijzondere richting (voorbeeld vrijeschool, Reformatorisch onderwijs of Islamitisch onderwijs)
- Regulier basisonderwijs en voortgezet onderwijs met een structurele handicap
- De reisafstand (enkele reis) van het huisadres naar de school is meer dan 6 kilometer (kortste route op de ANWB-routeplanner)
- U krijgt alleen kilometervergoeding voor vervoer naar de toegankelijke school die het dichtst in de buurt is. Houdt hier met de schoolkeuze rekening mee.
- De vergoeding geldt alleen voor dagen dat het kind naar school gaat
- Leerlingenvervoer vindt plaats op de schooltijden zoals vermeld in de schoolgids. Wanneer er binnen een school verschillende lesroosters zijn binnen de vaste schooltijden, kan het zijn dat uw kind 1 of meer lesuren op het vervoer moet wachten. Zo kan het vervoer aansluiten met andere leerlingen
- In het geval van een bassischool met een bijzondere richting:
- Is uw gezamenlijk inkomen hoger dan € 31.500 per jaar? U betaalt een eigen bijdrage voor het vervoer. Dit wordt binnenkort vastgesteld
- Is uw gezamenlijk inkomen lager dan € 31.500 per jaar? U betaalt geen eigen bijdrage voor vervoer als u een inkomensverklaring uit 2023 opstuurt. Dit doet u van elke ouder/verzorger en vraagt u op via MijnBelastingdienst. De aanvraag duurt gemiddeld 2 weken
Aanvraag
U logt in met DigiD.
Stuur de volgende bijlage(n) mee:
- een inkomensverklaring van beide ouders (indien van toepassing)
- een verklaring van een orthopedagoog of medisch specialist (indien van toepassing)
Nadat u de aanvraag heeft ingevuld nemen wij contact met u op.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar gemeente@alphenaandenrijn.nl of bel naar 14 0172 (kies voor optie 1).