Monument verbouwen, herstellen of slopen

Een monument is een beschermd object. Voor werkzaamheden aan monumenten is meestal een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor sloopwerk, een nieuwe uitbouw, het opnieuw voegen van een gevel of het vervangen van historisch glas in een raam.

Voor monumenten zijn er veel verschillende regels. Vraag hulp aan een deskundige of verdiep u er goed in.  

Technische vergunning

Of u een technische vergunning nodig heeft, is afhankelijk van het soort werkzaamheden. Voor een monument zijn er vaak dezelfde regels als voor 'gewone' bouwwerken. Dit is als het gaat om de technische vergunning (zie uitklapveld Ruimtelijke en technische vergunning). Een monument valt niet onder de zogenoemde kwaliteitsborging, u kan er geen bouwmelding voor indienen en u heeft geen kwaliteitsborger nodig. Kwaliteitsborgers zijn mensen die controleren of een bouwwerk voldoet aan de wettelijke technische eisen. De werkzaamheden zijn technisch vergunningsvrij óf vergunningsplichtig.

Ruimtelijke vergunning

Voor werkzaamheden in, aan, op of bij een monument heeft u bijna altijd een ruimtelijke vergunning nodig.

Rijksmonumentenvergunning

Als uw monument een rijksmonument is, heeft u voor de werkzaamheden misschien ook een vergunning nodig voor de zogenoemde rijksmonumentenactiviteit. Het Rijk beschermt rijksmonumenten met extra, algemene regels die het beschadigen, vernielen en verwaarlozen van rijksmonumenten verbieden. Deze rijksregels gelden voor iedereen die iets wil doen dat gevolgen kan hebben voor een rijksmonument.

Met een vergunningcheck in het Omgevingsloket kan u kijken welke vergunningen u voor uw project nodig heeft. Twijfelt u, of heeft u vragen? Dan kan u het beste vooroverleg met de gemeente aanvragen. U kan ook eerst uw vraag stellen bij ons Erfgoedloket.

Geen vergunning nodig

Voor reguliere onderhoudswerkzaamheden aan een monument heeft u geen vergunningen nodig. U moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De profilering, detaillering en vormgeving van het monument mogen niet veranderen
  • De kleur en de materiaalsoort mogen niet veranderen

Voorbeelden hiervan zijn het schilderen in dezelfde kleur, het vervangen van kapotte ruiten, het opstoppen van rieten daken of het vervangen van dakpannen. Als er sprake is van een inpandige verandering aan een onderdeel dat geen monumentale waarde heeft, heeft u ook geen vergunning nodig.

Meer informatie

Bekijk meer informatie op de pagina Erfgoed en Monumenten.