Slopen en/of asbest verwijderen
Wilt u een gebouw of een deel daarvan slopen? Of gaat u asbest verwijderen? In sommige gevallen moet u daarvoor een melding doen.
De Omgevingsdienst Midden Holland behandelt de melding. Het melden doet u in het Omgevingsloket. Via het Omgevingsloket kan u de status van uw melding volgen.
Sloop melden
U doet altijd een sloopmelding in deze situaties:
- Bij de sloop komt 10 m3 of meer afval vrij
- Bij de sloop verwijdert u asbest
U meldt de sloop minimaal 4 weken voor de start van de werkzaamheden in het Omgevingsloket. Tenminste 2 werkdagen voor het begin van de werkzaamheden informeert u de Omgevingsdienst over de start van de werkzaamheden. Deze melding doet u ook in het Omgevingsloket.
Asbest
In sommige gevallen mag u als particulier zelf asbest verwijderen. Hierover leest u meer op de webpagina over asbest op Omgevingsdienst Midden Holland.
Slopen van bijzondere gebouwen en/of plekken
In sommige gevallen heeft u voor het slopen een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor is het nodig dat u een vergunning aanvraagt. Het gaat om:
- Sloopwerkzaamheden aan een erkend monument
- Slopen dat niet past in het omgevingsplan
Regels op de kaart
Op de speciale pagina 'Regels op de kaart' van het Omgevingsloket kan u het omgevingsplan van Alphen aan den Rijn bekijken. U kan zien of uw bouwwerk beschermd wordt met extra regels (voor erkende gemeentelijke- of rijksmonumenten).
Kosten
Het aanvragen van een sloopmelding kost niets. De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van uw aanvraag. Deze kan uit meerdere activiteiten bestaan. De legeskosten van de verschillende activiteiten tellen we bij elkaar op. Deze vormen samen het totaalbedrag.
Bijzonderheden: flora en fauna
- In ieder gebouw kunnen dieren en planten aanwezig zijn. Bij het slopen van een gebouw is het nodig dat u rekening houdt met flora en fauna.
- Het is nodig dat u controleert of er geen beschermende soorten (zoals vogels en vleermuizen) verstoord of verjaagd kunnen worden.
- Mogelijk heeft u voor de werkzaamheden een vergunning nodig. U kan hiervoor de vergunningcheck doen in het Omgevingsloket. U vult de Beschermde SoortenIndicator (BeSi) in.