Meld u aan voor de training tot burgerhulpverlener
Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als de reanimatie zo snel mogelijk start, is de overlevingskans van het slachtoffer groter.
Volg de basistraining reanimeren
U kunt burgerhulpverlener worden door een reanimatiecursus of BHV-cursus te volgen. De gemeente Alphen aan den Rijn organiseert in februari zo’n cursus. U kunt zich aanmelden voor een van de onderstaande trainingen. De basistraining wordt eenmalig vergoed door de gemeente.
Cursusdagen
- Woensdag 5 februari van 19.00 tot 21.30 uur op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn.
- Dinsdag 11 februari van 19.00 tot 21.30 uur in VTC De Ridderhof in Koudekerk aan den Rijn.
- Maandag 17 februari van 19.00 tot 21.30 uur in de Plataan in Boskoop.
Elke training heeft ruimte voor maximaal 12 deelnemers. Bent u niet beschikbaar op de bovenstaande data, maar wilt u wel een reanimatie-/AED-training volgen? Een training wordt soms vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering.
Alle trainingen zitten vol
Aanmelden voor de trainingen is helaas niet meer mogelijk. Wij zijn blij met de grote belangstelling in het worden van een burgerhulpverlener. Wilt u zelf een reanimatie/AED-training volgen? Dit wordt soms ook vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering.
Waarom zoeken wij burgerhulpverleners?
Gemeente Alphen aan den Rijn wil dat slachtoffers met een hartstilstand snel hulp krijgen. Een AED (automatische externe defibrillator) kan het hartritme herstellen. Daarom werken wij aan een dekkend netwerk van AED’s. Een dekkend netwerk houdt in dat binnen een straal van 500 meter een AED beschikbaar is. Voor een goede inzet van het netwerk is het belangrijk voldoende burgerhulpverleners te hebben.
Wat doet een burgerhulpverlener?
Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste 6 minuten van levensbelang zijn. De ambulance wordt opgeroepen, maar kan vaak niet binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Daarom roept HartslagNu, het reanimatieoproepsysteem van Nederland, burgerhulpverleners uit de directe omgeving op:
- Een burgerhulpverlener wordt gevraagd direct naar het slachtoffer te gaan en eerste hulp te verlenen totdat de ambulance arriveert.
- Een tweede burgerhulpverlener wordt gevraagd de AED op te halen en naar het slachtoffer te brengen voor een mogelijke inzet.
Hoe word je burgerhulpverlener?
Na het volgen van de cursus krijgt u een certificaat. Met dit certificaat kunt u zich bij HartslagNu aanmelden als burgerhulpverlener. Uw gegevens worden dan toegevoegd aan het oproepsysteem. Vanaf dan kunt u opgeroepen worden. Het certificaat is twee jaar geldig. Als u daarna de herhalingstraining volgt, behoudt u uw certificaat. Geef uw nieuwe certificaatgegevens door aan HartslagNu, zodat u burgerhulpverlener blijft.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op alphenaandenrijn.nl.