Weinig participatie
Hier vindt u de informatie voor plannen met weinig gevolgen. Dat is bijvoorbeeld bij:
- Kleine aanpassingen aan uw huis, zoals een dakkapel of warmtepomp
- Plannen om bijvoorbeeld een kapsalon of cateringbedrijf te starten
- Appartementen in een bedrijfspand
Hieronder volgen stappen die u kunt nemen voor, tijdens en nadat u met participatie aan de slag bent gegaan.
Vooraf
Maak voor uzelf een overzicht van degenen die mogelijk wat gaan merken van uw plan. Dit noemen we een omgevingsanalyse. U gaat de belanghebbenden uitleggen wat u van plan bent. En over welke onderwerpen zij nog kunnen meedenken. Bedenk wat al vastligt en waar nog ruimte is voor aanpassingen. Schrijf dit op in een plan.
Tijdens
U informeert de mensen die een belang hebben. U kunt bijvoorbeeld een brief sturen. Of u kunt de mensen uitnodigen voor een gesprek. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een vragenlijst gebruiken. Blijf communiceren tot en met de uitvoering van uw plannen. Doe dat open, eerlijk en zo dat iedereen het snapt. Zo zorgt u ervoor dat mensen makkelijker kunnen meedenken wat er gebeurt.
Achteraf
Maak een verslag. Zet daarin wat u gedaan heeft om belanghebbenden bij uw plan te betrekken. Dit noemen we een participatieverslag. Op basis van dit verslag besluiten we of u een omgevingsvergunning krijgt of dat we het omgevingsplan wijzigen. Geef in het Participatieverslag antwoord op onderstaande vragen:
- Wie waren betrokken?
- Hoe heeft u de omwonenden of mensen met een belang betrokken?
- Wat heeft u gedaan met de resultaten van de participatie?
Heeft u alles gedaan en bent u er niet uitgekomen met de belanghebbenden? Leg dan in het participatieverslag uit hoe u daarmee bent omgegaan. Als u de aanvraag voor een omgevingsvergunning doet, geeft u aan dat u aan participatie gedaan heeft en stuurt u het participatieverslag mee.
Handige hulpmiddelen
U kunt gebruik maken van de voorbeelden van een brief, vragenlijst en gespreksverslagen.
Let op
Als u er niet bent uitgekomen, neemt de gemeente een besluit. Wij laten u weten of u voldoende aan participatie heeft gedaan. Het Participatieverslag is onderdeel van het materiaal dat de raad gebruikt om besluiten te nemen.