Veel participatie

Hier vindt u de informatie voor plannen met veel gevolgen. Plannen met veel gevolgen vragen om meer participatie. Dat is bijvoorbeeld bij:

  • een grootschalige wijziging van panden die vaak meerdere functies hebben (bijvoorbeeld wonen, werken en wijzigingen in infrastructuur)
  • een plan met grote gevolgen voor (een grote groep) inwoners in en buiten de gemeente
  • de herontwikkeling van een deel van het centrum, een wijkvernieuwing of gebiedsontwikkeling

Hieronder volgen stappen die u kunt nemen voor, tijdens en nadat u met participatie aan de slag bent gegaan. 

Vooraf

Maak voor uzelf een overzicht van degenen die mogelijk wat gaan merken van uw plan. Dit noemen we een omgevingsanalyse. U gaat de belanghebbenden uitleggen wat u van plan bent. En over welke onderwerpen zij nog kunnen meedenken. Bedenk wat al vastligt en waar nog ruimte is voor aanpassingen. 

Bepaal hoe uitgebreid de participatie-aanpak moet zijn. Het Omgevingsloket Alphen aan den Rijn (OLA) kan u daar mogelijk bij helpen. U kunt ze mailen via omgevingsloket@alphenaandenrijn.nl. Hoe groter de gevolgen voor de omgeving, des te belangrijker de participatie. Bedenk hoe politiek gevoelig uw plannen zijn. En hoe groot de overlast kan zijn. 

Het kan ook handig zijn de Omgevingsvisie te bekijken. De omgevingsvisie is de gezamenlijke toekomstvisie voor onze gemeente. Het gaat over alles buitenshuis: milieu, natuur en landschap, verkeer en vervoer. Maar ook over gezondheid en cultureel erfgoed. In de omgevingsvisie staat hoe we als gemeente willen ontwikkelen. Hoe beter uw plan aansluit op de Omgevingsvisie, hoe groter de kans dat u een vergunning krijgt. 

U zet al deze informatie voor uzelf op een rijtje in een plan. 

Tijdens

U informeert de mensen die een belang hebben. Omdat uw plan veel gevolgen heeft voor de leefomgeving kan dit bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst voor omwonenden (zie ‘werkvormen’ onderaan deze pagina). Waar het om gaat is dat u zoveel mogelijk meningen, standpunten, ervaringen en ideeën ophaalt.

Blijf communiceren tot en met de uitvoering van uw plannen. Leg uit welke stappen er zullen worden genomen en waar de mensen mee te maken krijgen. Doe dat open, eerlijk en zo dat iedereen het snapt. Zo zorgt u ervoor dat mensen makkelijker kunnen meedenken over wat er gebeurt. 

Achteraf

Maak een verslag. Zet daarin wat u gedaan heeft om belanghebbenden bij uw plan te betrekken. Dit noemen we een participatieverslag. Op basis van dit verslag besluiten we of u een omgevingsvergunning krijgt of dat we het omgevingsplan wijzigen. Geef in het Participatieverslag antwoord op onderstaande vragen:

  • Wie waren betrokken?
  • Hoe heeft u de omwonenden of mensen met een belang betrokken?
  • Wat heeft u gedaan met de resultaten van de participatie?

Heeft u alles gedaan en bent u er niet uitgekomen met de belanghebbenden? Leg dan in het participatieverslag uit hoe u daarmee bent omgegaan. Als u de aanvraag voor een omgevingsvergunning doet, geeft u aan dat u aan participatie gedaan heeft en stuurt u het participatieverslag mee. 

Handige hulpmiddelen 

U kunt gebruik maken van de voorbeelden van een brief, vragenlijst en gespreksverslagen. 

Let op

Als u er niet bent uitgekomen, neemt de gemeente een besluit. Wij laten u dan weten of u voldoende aan participatie heeft gedaan. Het Participatieverslag is onderdeel van het materiaal dat de raad gebruikt om besluiten te nemen.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Omgevingsloket Alphen aan den Rijn via omgevingsloket@alphenaandenrijn.nl.